Till innehållet

Bilkörning på vintern

Vi bor i ett land där det ofta är mörkt, kallt och halt på vägarna. Att köra bil under vintern kan vara en utmaning och ställer extra krav på dig som förare. Det är viktigt att anpassa din körning och ditt fordon efter aktuellt vägförhållande.

Vinterutrusta bilen

När ska man ha vinterdäck på bilen?

Det är lag på vinterdäck vid vinterväglag 1 december till den 31 mars för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar upp till 3,5 ton samt släp som dras av dessa. Vinterdäck måste ha minst 3 mm mönsterdjup. I praktiken är greppet slut långt tidigare – 5 mm och/eller 5 år, längre ska man inte köra på vinterdäcken.

Vinterväglag är det om det finns snö, is, snömodd eller frost på vägarna. Polisen bedömer om det är vinterväglag. Det är dock tillåtet att köra på dubbdäck 1 oktober till 15 april.

Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på bilen.

Tillåtna däckkombinationer för personbil och släp vid vinterväglag

Bil: Dubbade. Släp: Dubbade.
Bil: Odubbade. Släp: Dubbade eller odubbade.

Bra att ha i bilen

Motorstopp eller avkörning på en hal väg är ingen omöjlighet. Oavsett om du ska åka för att hämta ditt barn en kilometer bort hos en vän eller om du ska åka på långväga bilsemester så finns det en del utrustning du alltid bör ha med dig i bilen och som underlättar den dagen olyckan är framme.

Se till att du har med varma kläder eller filtar och reflexvästar ifall bilen blir stående på vägen i kyla och mörker. Då syns du och kan få lite värme medan du väntar på hjälp. Av samma anledning kan du ha en folielåda med värmeljus och tändstickor eller tändare i bilen. Det kan även vara bra att en spade, bogserlina och påse med sand i bagaget.

Halka

Bedöma väglaget. Är det halt?

Is och frost på bilens rutor, frost på grenar, träd och husväggar samt blänk i vägbanan och medtrafikanter som kör långsamt, är tydliga tecken på att det kan vara halt på vägen. Du kan även kolla termometern för att bedöma halkrisken. Risken för blixthalka är stor när temperaturen ligger mellan +3˚C och –3˚C.

Vissa vägpartier blir lättare hala än andra. Dessa är bra att ha koll på för att kunna anpassa sin körning. Exempel på partier där det lätt blir halt är broar, skuggiga partier, dalgångar och bergsskärningar, vid sjöar och vattendrag samt vid öppna landskap där vinden polerar vägbanan.

Undvik en olycka vid halt väglag

  • Kom ihåg att hastighetsgränsen är en maxgräns, satt för optimala körförhållanden på sommarvägar, inte som en lägsta fart i snömodden.
  • Byt till vinterdäck i god tid.
  • Undvik panikbromsningar.
  • Gasa försiktigt.
  • Undvik häftiga rattrörelser.
  • Var beredd – titta framåt i trafiken.
  • Håll avståndet till framförvarande bil.

Om olyckan är framme

Om du kör av vägen i snön och måste lämna kvar bilen i snövallen medan du hämtar hjälp: Sätt upp varningstriangeln på bilens tak så att bilen syns bättre. Själv syns du bättre vid en mörk vägkant om du bär reflexväst.

Håll dig i närheten av bilen om du inte säkert vet att det finns hjälp på nära håll. Ger du dig ut i okänd terräng i kylan löper du risk att gå vilse och frysa ihjäl. Om du ändå måste avlägsna dig från bilen, lämna om möjligt meddelande om åt vilket håll du går.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024
Hem och fritid