Att grilla är trevligt men se upp med risken för brännskador och bränder. Kontrollera alltid med kommunen om eldningsförbud råder. Se till att du har möjlighet att släcka bränder som uppstår.
Följ bruksanvisningar för tändhjälpmedel och använd en tändvätska avsedd för grillkol eller briketter. Att hälla brännbar vätska direkt på glöden, eller att använda fel typ av vätska, kan orsaka svåra olyckor. Använd aldrig bensin, etanol, metanol, T-sprit eller bränsle för spritkök när du grillar. Var försiktig med gnistor och kringflygande aska.
Efter grillningen: Släck glöd och aska eller ställ grillen med lock på en säker plats. Många bränder uppstår av osläckt aska eller glödrester i soporna eller någon annanstans där det kan ta eld. Ställ aldrig grillar med glödrester inomhus, till exempel i garage eller intill ytterväggar. Tänk på att glöden avger giftig kolmonoxid, en starkt giftig gas som kan vara livsfarlig att andas in.
Engångsgrillar kan bli mycket varma och lätt orsaka bränder, speciellt om de står i torrt gräs. Lämna aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Släng heller inte heta engångsgrillar i sopkorgar. Ha alltid vatten i närheten för att kunna släcka en brand.
Räddningstjänsten avråder från att grilla på balkongen. Avstånden på en balkong är ofta små vilket innebär att en låga eller heta delar på en grill kommer för nära material som kan börja brinna. Kolgrillar och gasolgrillar bör därför inte användas. Utöver brandrisken finns det även andra orsaker till att helt undvika att grilla på balkongen. Till exempel kan rök från en grill upplevas som störande för dina grannar.
Att grilla på en inglasad balkong kan vara direkt livsfarligt. Främsta orsaken till detta är att man kan drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort som de ska. Gasolgrillar får inte förekomma på inglasade balkonger.
Tala med bostadsrättsföreningen eller hyresvärden för att få veta vilka regler som gäller för grillning där du bor. Det är fastighetsägaren som bestämmer vad som gäller i en specifik fastighet.
Checklista för grillning med gasolgrill.
Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden. Under sommaren kan det vara förbjudet att göra upp eld i naturen på grund av att det råder stor brandrisk, då är all öppen eld förbjuden, även vid iordninggjorda eldplatser!
Roll eller funktion
E-postraddningstjansten@vaxjo.se