Till innehållet

Fyrverkeri

Det är både vackert och festligt när himlen lyses upp av praktfulla och färgsprakande fyrverkerier. Men firandet är inte riskfritt. Varje år skadas 100 personer i Sverige så allvarligt av fyrverkerier att de behöver söka vård. Vanligast är bränn- och sårskador på ögon, öron och händer.

Vad är det som gäller?

Det är förbjudet att utan polismyndighetens tillstånd använda fyrverkeri och andra pyrotekniska varor inom den så kallade rutnätsstaden i Växjö centrum. Se avgränsat område i karta under rubriken Relaterade länkar på denna sida.

I Växjö kommun är användning av pyrotekniska varor enbart tillåtna från klockan 18.00 på nyårsaftons dag till klockan 03.00 på nyårsnatten. (Samma tider gäller för påskafton och valborgsmässoafton). Under övriga tider på året krävs tillstånd av polisen.

Det är dock alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Centrallasarettet. Den som bryter mot detta kan dömas till böter.

I Alvesta kommuner tillåts fyrverkerier på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton från klockan 12:00 till 03:00 dagen därpå. Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.

För den som är under 18 år är det förbjudet att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Den som bryter mot detta kan dömas till böter. Den som medverkar till att någon under 18 år kan använda fyrverkerier kan dömas på samma sätt.

Om en fyrverkeripjäs orsakar skada kan den som avfyrat fyrverkeriet ställas till ansvar och även bli skadeståndsskyldig.

Om en skada orsakas av en person under 18 år kan barnets föräldrar åläggas att tillsammans med barnet betala ett eventuellt skadestånd.

Tio tips för ett säkert fyrverkeri

  1. Kontrollera fyrverkeripjäserna. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpt dem.
  2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter! Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  4. Rigga upp pjäserna enligt bruksansvisningen.
  5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
  6. Luta dig aldrig över en antänd fyrverkeripjäs.
  7. Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
  8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig en andra gång, lämna tillbaka pjäsen istället.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 september 2023
Hem och fritid