Deltidsbrandman

Deltidsbrandman i folksamling

En deltidsbrandman (räddningstjänstpersonal i beredskap) har många av de arbetsuppgifter som en heltidsbrandman har – men inte hela tiden. De flesta deltidsbrandmän har en annan huvudarbetsgivare, men det är inget krav. Utbildning till deltidsbrandman får du genom oss.

Här finns våra deltidsstationer

Växjö, Fagrabäcksvägen 7
Rottne, Löpanäsvägen 9
Braås, Åkarevägen 17
Ingelstad, Helenetorpsvägen 3
Lammhult, Asavägen 15
Alvesta, Hjortsbergavägen 57
Vislanda, Torggatan
Moheda, Växjövägen

Vad gör en deltidsbrandman?

En deltidsbrandman har många av de arbetsuppgifter som en heltidsbrandman har
– men inte hela tiden. Som deltidsbrandman rycker du ut vid larm under de dagar du har beredskap. Du åker på räddninginsatser vid sjukdomsfall, bränder, trafikolyckor och andra olyckor inom din stations upptagningsområde. Beredskapen har du på ditt ordinarie arbete och/eller i hemmet. Inom 5-7 minuter ska du kunna rycka ut från den brandstation som du tillhör.

Film: Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap

Vad krävs för att jobba som deltidsbrandman?

För att kunna bli deltidsbrandman hos oss krävs att du:

  • är över 18 år
  • är frisk och har god kondition
  • är simkunnig
  • inte är mörk- eller höjdrädd
  • gillar lagarbete
  • är stresstålig
  • har körkort
  • klarar våra rekryteringstester
  • bor och/eller arbetar med möjlighet att ta dig till brandstationen inom 5-7 minuter
  • har din huvudarbetgivares och din familjs medgivande

  Information till huvudarbetsgivare

  För att kunna bli deltidsbrandman hos oss krävs att du har din huvudarbetsgivares medgivande. Det är därför viktigt att att din arbetsgivare har god förståelse för yrket och hur det fungerar i praktiken.

  Vi har samlat information riktad till huvudarbetsgivare på en egen sida. Följ länken nedan för att komma till sidan.

  Hur mycket tid tar det att vara deltidsbrandman?

  Beredskap

  Du har beredskap ungefär en vecka i månaden. Ditt schema kan variera beroende på vilken station du tillhör. Det finns möjlighet till individuella lösningar, exempelvis om du endast bor eller arbetar på orten.

  Utryckningar

  På en mindre ort har deltidsstyrkan sammanlagt omkring 50-60 utryckningar per år. I genomsnitt rycker våra deltidsbranmän ut en timme per beredskap.

  Övningar

  Personalen på deltidsstationerna övar vanligtvis två timmar varannan vecka på vardagskvällar. Varje år har vi även en eller ett par övningshelger.

  Vad tjänar man som deltidsbrandman?

  Värends Räddningstjänst betalar ersättning enligt kollektivavtal för den tid du har beredskap och när du deltar i insatser, övningar och utbildningar.

  Varför ska jag bli deltidsbrandman?

  Du ska i första hand bli deltidsbrandman för att du är intresserad av att göra en samhällsinsats och har en vilja att hjälpa till, både med att förebygga olyckor och vid inträffade olyckor. Det skapas en god gemenskap på deltidsstationerna och du kommer förmodligen få långsiktiga och värdefulla relationer med dina kollegor.

  Många arbetsgivare ställer sig positiva till medarbetare som har kompetens inom operativt och förebyggande räddningstjänstarbete. Du kan exempelvis hjälpa din huvudarbetsgivare att utveckla brandskyddsarbetet på din arbetsplats.

  Hur blir jag deltidsbrandman?

  Om du blir antagen hos oss får du en grundutbildning som bestå av två kurser: kommunal räddningstjänst (tre-fyra veckor) och räddningsinsatsen (tre veckor). Utbildningen hålls dels på vår övningsanläggning Nothemmet och dels i Jönköping.

  Om du är intresserad

  Välkommen att höra av dig till oss. Fråga efter platsansvarig för stationen där du vill jobba. Vilka stationer som är i behov av fler brandmän hittar du under fliken lediga tjänster.

  Du kan också fylla i ansökningsblanketten nedan och skicka in till oss.

  Kontakt

  Skriv ut
  Senast uppdaterad: 20 februari 2019