Till innehållet

Släckutrustning

Vanligtvis växer en brand långsamt den första minuten. Sedan kan förloppet gå väldigt fort. Bara på några minuter kan ett helt rum vara rökfyllt och i värsta fall övertänt. För att kunna släcka en brand när den är liten är det viktigt att det finns släckutrustning i bostaden. Vi rekommenderar att du har minst en handbrandsläckare och en brandfilt hemma.

Brandsläckare

I bostadsmiljö rekommenderar räddningstjänsten en 6 kilos pulversläckare med effektivitetsklass lägst 43A 233B C. Pulversläckaren släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare. Den har också en oöverträffad släckkapacitet i förhållande till sin vikt och storlek. Släckaren ska vara godkänd enligt standarden SS EN 3-7

Placering

Placera släckare på synlig plats, gärna i bostadens entré. Vi rekommenderar att du har en släckare på varje våningsplan.

Släckare som inte står på entrévåningen bör stå intill trappan om det är flera våningar i bostaden.

En av släckarna bör placeras lättåtkomligt i närheten av ytterdörren. Placeringen gör då att du vid de flesta bränder vid behov kan släcka en uppkommen brand, samtidigt som du själv kan sätta dig i säkerhet. Övriga släckare bör placeras i eller nära sovrummet samt i köket.

Kontroll

Kontrollera din släckare regelbundet. Kontrollera att:

  • tryckmätaren står på grönt
  • slangen är hel
  • släckaren är plomberad
  • släckaren inte är skadad.

Följ tillverkarens anvisningar om skötsel och service.

Hur laddar jag om en handbrandsläckare?

Fråga där handbrandsläckaren är köpt eller kontakta ett brandredskapsföretag. Se i Gula Sidorna under "Brandredskap". Kontrollera innan du laddar om den gamla vad priset är för en ny då det kanske är billigare att köpa en ny. Ett tips är att kontrollera med sitt hemförsäkringsbolag.

Hur gammal kan en handbrandsläckare bli innan man byter den?

Rekommendationen är att en pulversläckare byts då den är 10 år gammal. Tryckladdad släckare har en mätare som visar trycket. Står visaren på grönt ska den vara okej.

Så här använder du din handbrandsläckare

Titta på filmen för att lära dig hur du ska använda din pulversläckare.

Brandfilt

Med en brandfilt kan du släcka brand i till exempel kläder, möbler eller på spisen. Vi rekommenderar att filten är 120x180 cm. Detta för att den ska kunna täcka merparten av en vuxen människa.

Placering

Ha en brandfilt på varje våning. Placera brandfilten nära köket, där är det vanligt att bränder börjar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juli 2023
Hem och fritid