Gasol och brandfarliga vätskor förekommer i många sammanhang i våra vardagliga liv. Varje år brännskadas barn och vuxna och egendom förstörs i bränder som startat till följd av felaktig eller olämplig hantering av dessa.
Brandfarliga vätskor är enligt svensk lag sådana vätskor som har en flampunkt under eller lika med 100 °C. Med flampunkt menas den lägsta temperatur där det avgår ånga från en vätskas yta i sådan mängd att ångan tillsammans med luft kan börja brinna.
Exempel på brandfarliga vätskor som är vanliga i hem- och fritidsmiljö är:
För att någonting ska brinna behövs bränsle, syre och en tändkälla. Ångorna från brandfarliga vätskor fungerar som bränsle till en brand. Syret finns tillgängligt i luften. Det innebär att om blandningen mellan ångor och luft är den rätta så krävs det bara en mycket liten gnista (tändkälla) för att ångan ska antändas. Det kan räcka med gnistan från en statisk urladdning eller två föremål som slår emot varandra.
Tänk alltid på följande för att undvika olyckor med brandfarliga vätskor:
Var beredd på en eventuell brand. Ha till exempel en vattenhink eller vattenslang i närheten när du grillar. Brandsläckare (pulver, 6 kg) är lämplig att använda inomhus.
Om du ser att branden blir så stor att du kanske inte kan släcka den själv – se till att få undan människor så att de inte skadas, larma räddningstjänsten och försök sedan begränsa branden.
Gasol är en brandfarlig gas som består av en blandning av kolvätena propan och butan. Gasen har sedan komprimerats till vätska i behållarna. Gasol har ett högt energiinnehåll och kan uppnå en temperatur av 1900 °C om den börjar brinna.
Exempel på användningsområden för gasol i hem- och fritidsmiljö är:
En vanlig orsak till olyckor med gasol är att läckage har uppstått i gasolapparaten eller i slangledningarna mellan behållaren och apparaten. En gasolapparat kan också stå för nära lättantändligt material. Vid läckage kan kvävningsrisk uppstå som effekt. Gasen i sig är inte giftig men den kan tränga undan syret i ett begränsat utrymme.
Om brand skulle uppstå i ventiler, slangutrustningar eller på andra ställen där det inte ska brinna i gasolanläggningen ska du i första hand stänga tillförseln av gasol med ventilen på behållaren. Om du släcker lågan utan att stänga av tillförseln kommer gasolen att läcka ut.
Följande gäller för förvaring av lösa gasolbehållare i bostäder. Regelverket omfattar även aerosolbehållare, det som i vardagligt tal ofta kallas för sprejburkar och kan ha många olika innehåll (till exempel färg, smörjmedel, läkemedel, kosmetika eller livsmedel).
Gasolbehållare ska förvaras stående i ett avskiljt område som är ventilerat till det fria.
Vid vinterförvaring gäller: Den maximala behållarvolym som får förvaras i en lagerbyggnad utan att denna är av obrännbart material eller brandtekniskt avskild är 500 liter. Det motsvarar 19 behållare av typen P11. Utrymmet ska vara ventilerat till det fria.
I bostäder ska lösa behållare med acetylen förvaras i utrymme som utgör en egen brandcell, med brandteknisk klass motsvarande lägst EI 30.
Roll eller funktion
E-postraddningstjansten@vaxjo.se