Till innehållet

Bamses Brandskola

Bamses Brandskola är en brandskyddsutbildning som i första hand riktar sig till elever i förskoleklass och genomförs en gång om året. Det är Värends Räddningstjänst som tillsammans med Brandskyddsföreningen Kronoberg driver Bamses Brandskola.

Besök på brandstationen

Varje år tar vi emot omkring 1000 nyfikna sexåringar till Bamses Brandskola. De kommer då med sin förskoleklass till ett besök på brandstationen som varar omkring en timme. Här får de träffa våra brandmän och faktiskt själva bli Bamse-brandmän! 

Vi går igenom de viktiga momenten Rädda! Varna! Larma! Släck! Utrym! och provar på praktiska övningar. Vi visar stationen, brandbilarna och vår utrustning. Riktigt spännande blir det när Bamse tar oss med in i filmens värld och vi får lära oss vad vi ska göra om det börjar brinna hemma…

Alla barn som genomgått Bamses Brandskola får ett diplom, en Bamse-tidning och ett ordentligt Bamseuppdrag som de ska genomföra både hemma och i skolan. 

Pedagogiskt material

Utbildningskonceptet Bamses Brandskola omfattar bland annat en webbplats (www.bamsesbrandskola.se Länk till annan webbplats.), ett pedagogiskt material och en utbildningsfilm som visas vid besöket på brandstationen. 

Efter besöket får läraren med sig det pedagogiska materialet med tips om hur de tillsammans med barn och föräldrar kan arbeta vidare. Vi stärker därmed samarbetet mellan Räddningstjänst, barn, föräldrar och lärare. Allt med målet att nå ut med det så viktiga budskapet om ett förebyggande brandskydd. Vi tror att ju tidigare man kan lära sig om eld och brand – desto bättre.

Historik

Konceptet, som utvecklades av tidigare ställföreträdande räddningschef Ulf Erlandsson och tod sitt avstamp 1995, rymmer en fantastisk historia. Många är de Växjö- och Alvestabor som med glädje minns sitt första, och kanske enda, besök på brandstationen. Sedan starten har vi uppskattningsvis utbildat närmare 20000 barn.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 september 2023