Till innehållet

Idag är det brandvarnardagen

En fungerande brandvarnare kan ge dig en extra minut när du verkligen behöver den. Brandvarnaren kan vara skillnaden mellan liv och död. När testade du din senast?

I dag, den 1 december, är det Brandvarnardagen. Som namnet antyder är brandvarnaren i fokus. En brand växer fort och en fungerande brandvarnare kan ge dig tid att agera. Brandvarnaren larmar snabbt så att du kan släcka branden eller ta dig ut. Ett snabbt agerande kan vara helt avgörande och skillnaden mellan liv och död. Den där extra minuten kan ge dig tid att rädda livet, varna andra och påbörja släckning av branden.Testa din brandvarnare och byt batteri om det behövs.

SMS-påminnelse

Kampanjen Aktiv mot brand har en gratis sms-tjänst som påminner dig om att testa din brandvarnare. Du väljer själv med vilket tidsintervall du vill ha påminnelsen.

Rätt brandskydd för ditt hem

Ha brandvarnare på varje våningsplan i din bostad. Placera brandvarnare i eller intill sovrum så du hör om det larmar när du sover. Placera även brandvarnare nära köket där det är vanligt att bränder startar.

Vi rekommenderar att ha fungerande brandvarnare, brandfilt och handbrandsläckare (pulver) för ett skäligt brandskydd i hemmet. Antalet av respektive produkt beror på bostadens storlek. Har du frågor eller funderingar kring detta är du välkommen att kontakta oss på räddningstjänsten, vi hjälper dig gärna.

Hand med finger som trycker på testknappen till en brandvarnare, illustration
Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 december 2021