Till innehållet

Markägare uppmanas att vara vaksamma vid blixtnedslag

Räddningstjänsterna i Kronobergs län vill gemensamt uppmana markägare att kontrollera sina marker efter eventuella blixtnedslag under kvällen. Det är hög risk för spridning av brand i skog och mark på grund av den torra väderleken, samtidigt som SMHI gått ut med en klass 1 varning för kraftig åska i de västra delarna av länet.

Stor risk för spridning av brand i skog och mark

Räddningstjänsterna vill gemensamt uppmana markägare att gå ut och kontrollera eventuella blixtnedslagsplatser. Uppmaningen gäller från det att ovädret dragit över och det närliggande dygnet. Risken för antändning kvarstår dock de närmaste tre dygnen. Vid upptäckt av eventuell brand uppmanas markägare att larma SOS Alarm på 112.

I nuläget är det väldigt torrt i markerna och ett blixtnedslag kan räcka för att det ska börja brinna. Den regnmängd som beräknas komma i samband med åskovädret bedöms inte minska risken för spridning av brand i skog och mark. I samband med åskovädret räknar SMHI även med att hårda till mycket hårda vindar drar in över länet. Dessa vindbyar kan bidra till en snabb spridning av en eventuell skogs- eller markbrand.

Frivilliga Flygkåren kommer att vara uppe och göra extra flygningar med brandflyget under måndag morgon. Detta för att tidigt kunna upptäcka eventuella bränder.

För frågor eller mer information kontakta räddningschef i beredskap på 0470-76 65 74.

Väderprognosen uppdateras löpande på www.smhi.se Länk till annan webbplats..

Blixtnedslag i skog, foto
Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 februari 2022