Kom ihåg reflexvästen.

Mörkret faller, kom ihåg reflexerna!

Nästan hälften av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt eller börjar bli mörkt. Reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken att bli påkörd.

Gatubelysning garanterar inte att du syns

Reflexer behövs även i städer och tätorter där det finns gatubelysning. Ljuset från belysningen räcker nämligen inte för att du ska synas. De flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

Film: reflextest

I denna korta film kan du se skillnaden på hur du syns eller inte syns på 25 meters avstånd från en bil med halvljus påslaget.

Ge bilföraren en chans

Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget.

Det gör att föraren har god tid på sig att sakta in eller stanna, om det skulle behövas. Om du inte har reflexer och har mörka kläder ser inte bilföraren dig förrän bilen är 20-30 meter från dig. Om du har ljus klädsel syns du på ungefär 60 meters håll. Bilder nedanför illustrerar skillnaderna mellan en trafikant med och utan reflexer.

Reflexerna syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen.

Tänk på:

  • När vägbanan är blöt blir den mörkare. Då minskar gatubelysningens effekt.
  • Du syns sämre när det regnar eller snöar.
  • Tunga fordon har betydligt längre stoppsträcka än personbilar.
  • Du ser bilen mycket tidigare än föraren ser dig.
  • Att ha reflexer i fickan som du lätt kan plocka fram om du behöver gå ur bilen på vägen när det blivit mörkt.

Köp en bra reflex!

Kravet på en bra reflex är naturligtvis att den är bra på att reflektera ljus i mörker. När du ska köpa reflex, kontrollera att den är SIS-märkt eller CE-märkt. SIS är en svensk standard och CE är en europeisk standard. En bra reflex syns på minst 125 meters håll från en personbil med halvljus.

Fungerar din reflex?

Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera försämras dessutom av smuts, repor och andra skador. Byt alltså ut reflexerna regelbundet.

Du kan enkelt kontrolla om en reflex fortfarande fungerar. Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya, bör du kassera den.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 oktober 2018