Kom ihåg att ta hand om askan.

Dags att dra igång eldstäderna?

Med hösten kommer kylan och många tänder upp i sina eldstäder för första gången på länge. Ungefär 1300 av räddningstjänstens utryckningar till villor och fritidshus varje år är relaterade till en eldstad eller skorsten. Det är viktigt att du eldar på rätt sätt och med rätt bränsle för att undvika en brand.

Använd bara torr ved

Fuktig ved är inte bara svår att tända, den ökar även risken för att det bildas en rad restprodukter som fastnar i rökkanalen och som sedan kan börja brinna, en så kallad soteld. Fukthalten i veden ska understiga 20 % innan du använder den. Är du osäker på hur torr din ved är kan du för en billig penning köpa en fuktmätare som du kan mäta fukthalten med.

Följ eldningsinstruktioner

Beträffande hur mycket du får elda i din eldstad så gäller det först och främst att ta del av de anvisningar som följer med eldstaden. Dessa anvisningar anger i regel den mängd ved som får eldas under en viss tidperiod, exempelvis en timme. Det är viktigt att du följer anvisningarna noga då eldstaden med tillhörande rökkanal ofta är testad och typgodkänd utifrån just de förutsättningarna. Några marginaler för att elda mer finns i praktiken inte för vissa typer av eldstäder. Det är inte bara mängden bränsle som spelar roll. Du behöver också veta hur du ska få till en bra förbränning genom att justera drag och spjäll på ett riktigt sätt. Din återförsäljare ska i samband med köpet informera dig om hur du ska göra när du eldar i just den anläggning som du skaffat. Även din lokale sotare kan hjälpa dig med hur du ska elda och hur mycket du får elda per timme. Lyssna på dessa råd och anvisningar.

Låt eldstaden vila

Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

Hantera askan

Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 augusti 2018